Waarom is het belangrijk om alert te zijn op ESG-fraude? Wat is het verschil tussen ESG-fraude en greenwashing en wat zijn overeenkomsten? Een professioneel-kritische instelling en gezond verstand vormen de basis om te komen tot professionele oordeelsvorming: wanneer trap ik als accountant wel of niet op de rem?

CSRD

Veel ondernemingen worden via de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) op korte termijn verplicht om te rapporteren over een breed scala aan duurzaamheidsonderwerpen; grote beursfondsen moeten dat al doen vanaf het boekjaar 2024. Daarbij kunnen organisaties druk voelen om te rapporteren dat zij een positieve bijdrage leveren, of zich positief ontwikkelen op dit gebied. Mogelijk willen zij zich ook commercieel kunnen onderscheiden met duurzaamheidsclaims bij hun producten of diensten.

ESG-fraude

Hierdoor neemt de kans toe dat accountants te maken krijgen met 'ESG-fraude'. Ook worden organisaties steeds vaker beschuldigd van greenwashing, wat een verschijningsvorm van ESG-fraude kan zijn. Bij fraude in de context van de controle van een jaarrekening richt de accountant zich op frauduleuze (financiële) verslaggeving en oneigenlijke toe-eigening van activa. ESG-fraude (Environment, Social en Governance) heeft met name betrekking op frauduleuze verslaggeving.

Bij Environment gaat het om milieu-gerelateerde onderwerpen, zoals klimaatverandering en broeikasgassen, vervuiling, watergebruik, biodiversiteit en grondstoffengebruik en afval. Sociaal gerelateerde onderwerpen zijn bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden eigen personeel en in de keten, eerlijke beloning en diversiteit en inclusie. Bij governance-gerelateerde onderwerpen gaat het om zaken als corruptie en omkoping, lobbyactiviteiten en verantwoord leveranciersbeleid.

Rol accountant

Het is belangrijk dat accountants zich bewust zijn van het risico van ESG-fraude bij het uitvoeren van hun werkzaamheden en dat zij daarbij een professioneel-kritische instelling hebben. Deze publicatie heeft als doel het gesprek te starten over hoe accountants en andere stakeholders fraude binnen het ESG-domein definiëren en handvatten daarbij te bieden.

Deze publicatie bevat behalve definities, een overzicht van wet- en regelgeving, risico’s en rode vlaggen, ook de voorgestelde handelwijze voor een accountant bij het aantreffen van ESG-fraude of het vermoeden daarvan.

open document in nieuw tabblad