Convenant diversiteit & inclusie accountantskantoren
Interview Jirina van Daal: 'Met data kun je de discussie aanjagen'
Op initiatief van de NBA en vanuit de overtuiging dat meer inclusie en diversiteit rechtvaardig, noodzakelijk, logisch en slim is, hebben accountantskantoren besloten zich hieraan sterker publiekelijk te verbinden door een convenant te ondertekenen. Sluit jouw kantoor zich ook aan bij dit convenant?
Het doel van het gelijknamige NBA convenant is: 'maak je organisatie diverser en inclusiever en laat zien welke voortgang je boekt'. Flynth adviseurs en accountants levert dit jaar voor het eerst data aan voor de monitor die bij het diversiteitsconvenant hoort. "Je stelt je kwetsbaar op als je dergelijke gegevens naar buiten brengt", aldus Jirina van Daal, beleidsmedewerker CSRD bij Flynth.
Waarom heeft jullie kantoor het convenant ondertekend?
"Toen ik vorig jaar over het convenant hoorde dacht ik direct: is dit niets voor Flynth? De beslissing om te ondertekenen was snel genomen. Het thema inclusie en diversiteit leeft. Ieder kantoor worstelt met de lekkende pijplijn waardoor veel minder vrouwen dan mannen doorstromen naar de top terwijl ze wel de helft van de accountantsorganisatie uitmaken. Het lastige is dat als je het met sommige mannelijke collega's in de sector bespreekt ze vrouwen in de accountancy als een gerealiseerd doel zien. 'Oh, daar zijn we toch al', is de gangbare gedachte. 'We hebben veel vrouwelijke accountants. Die hebben dezelfde mogelijkheden. Als ze dan niet doorgroeien willen ze kennelijk niet.' Het is een onderwerp dat mij persoonlijk raakt. Ik ben 32 jaar en heb een fantastische maar intensieve baan. Alleen al over duurzaamheidsverslaggeving gaf ik vorig jaar zestig lezingen. Hoe moet dat als ik straks een gezin wil stichten? Het gesprek over dat soort dilemma's wordt nog onvoldoende gevoerd. Daar moeten we als sector veel meer mee aan de slag. Het convenant en de monitor helpen daarbij omdat je het op papier zet. Je creëert een overzicht en ziet hoever je bent."
Vorig jaar leverde Flynth nog geen data aan. Waarom niet?
"In 2023 hadden we de data al wel beschikbaar maar nog onvoldoende bekeken om er over te rapporteren. Zomaar rapporteren kan niet. Je moet wel iets weten van de oorsprong van de data en betrouwbaarheid waarborgen. Dat maakt het zeker de eerste keer een uitdaging. Wat ons helpt is dat we voor de monitor van het diversiteitsconvenant data kunnen gebruiken die we ook voor ons integrated report verzamelen. Vanaf 2025 moeten we voldoen aan de CSRD-standaarden. Dit jaar rapporteren we bijvoorbeeld voor het eerst over de loonkloof. Dat is het gemiddelde brutoloon van een man min het gemiddelde brutoloon van een vrouw gedeeld door het gemiddelde brutoloon van de man. Bij Flynth verdienen vrouwen bruto gemiddeld 14,9 procent minder. Dat cijfer op zichzelf zegt niet zoveel - in de onderste functies werken veel meer vrouwen dan mannen - maar ook als je per functieniveau en loonschaal kijkt, is er een loonkloof."
Hoe lastig is het om aan data te komen?
"Je moet zeker als je iets voor de eerste keer onderzoekt goed uitleggen waar je de informatie voor nodig hebt. Toen we de uitvraag deden naar de salarissen wilde de controller van de HR-afdeling in eerste instantie geen data verstrekken aan een niet-financiële collega. Er zit een taboe op het onderwerp. Pas toen we uitlegden waar de data voor was bedoeld - het ging ons niet om de rugnummers - draaide de controller bij. We zien nu voor het eerst dat er een loonkloof is. Wat gaan we daar aan doen? Met data kun je de discussie aanjagen. Het triggert die controller maar ook de collega's bij HR en het bestuur. Het is de aanzet tot actie. We willen volgend jaar rapporteren over promotie. Wat zegt het als meer mannen doorstromen naar een hogere functie dan vrouwen? Daarvoor moet je eerst onderzoeken hoeveel mannen promotie hebben gemaakt ten opzichte van vrouwen. Die data is er wel maar een HR-systeem is puur op administratie ingericht. Je kunt er niet zomaar query's uithalen die de gewenste informatie verschaffen. Er is geen dashboard waarop je de man-vrouw-verhouding realtime kan zien. We zijn nu aan het kijken hoe we zo'n monitor gaan inrichten."
Heb je een tip voor andere kantoren?
"Start een werkgroep met HR en directie die data ophaalt en begin met rapporteren over wat er al is. Als je niet CSRD-plichtig bent kun je voor het rapporteren over diversiteit en inclusie als kantoor aansluiten bij de Europese verslaggevingstandaarden voor duurzaamheidsrapportering (ESRS). Zorg dat je ook een breed gedragen verhaal vertelt. Het gaat niet alleen om het verzamelen van data. Je moet er ook wat van vinden. Je kunt overal tabellen van maken maar wat zegt dat over je organisatie? Daar moet je goed over nadenken want je stelt je kwetsbaar op als je dergelijke gegevens naar buiten brengt."
Convenant diversiteit & inclusie accountantskantoren
Op initiatief van de NBA en vanuit de overtuiging dat meer inclusie en diversiteit rechtvaardig, noodzakelijk, logisch en slim is, hebben accountantskantoren besloten zich hieraan sterker publiekelijk te verbinden door een convenant te ondertekenen. Ook aansluiten? Hieronder vind je meer informatie.