Interview met Young Profs bestuurders Nuray Yildiz en Ciaran Robbins
'Mijn kijk op het beroep is veranderd'
NBA Young Profs komen met frisse initiatieven en originele inzichten op voor de belangen van accountants tot 35 jaar, maar wie zijn de bestuurders die achter de schermen het vuur uit hun sloffen lopen? In een serie interviews vertellen ze over hun drijfveren, ambities en wat het ze brengt. Dit keer Young Profs-bestuurders Nuray Yildiz en Ciaran Robbins.
Nuray Yildiz, senior manager audit financial services organisations bij EY, en Ciaran Robbins, manager sustainability reporting & assurance bij KPMG, hebben als bestuursleden van Young Profs het thema maatschappelijke relevantie in hun portefeuille. Zowel Nuray als Ciaran hebben - ook al voldoen ze aan de criteria voor een Young Prof - al de nodige kilometers op de teller staan. Ciaran startte zijn carrière als junior trainee in 2013 bij KPMG. Nuray werkt sinds 2015 bij EY. Het is een mooi beroep, vinden ze. "Je hebt de mogelijkheid om in de keukens van bedrijven te kijken en ze te vergelijken. Het gaat om veel meer dan cijfers", aldus Nuray. "We hebben een maatschappelijke functie, net als een huisarts", vult Ciaran aan. "Door ons werk kun je vertrouwen op de juistheid van informatie."
Holistischer
Sinds 2022 combineert Nuray haar werk met het bestuurswerk. Het kost haar ongeveer een halve dag per week. Ciaran is sinds januari van 2024 bestuurslid. Een activiteit die zestien uur per maand in beslag neemt. Waarom zou je als jonge accountant die zijn of haar handen vol heeft aan alle uitdagingen die het werk met zich meebrengt ook nog een bestuursfunctie als Young Prof ambiëren? Voor Nuray was het een vanzelfsprekende keuze. "Ik wilde bijdragen aan het beroep maar ook mijn blikveld verruimen. In de dagelijkse praktijk was ik vooral bezig in mijn eigen kantoorbubbel. Om je op persoonlijk en professioneel vlak te ontwikkelen moet je uit je comfortzone stappen. Daar profiteer je van in je werk als accountant. Het heeft mijn kijk op het beroep veranderd. Vroeger lag mijn focus vooral op de inhoudelijke kant van het beroep. Nu kijk ik veel holistischer."
Wat willen ze bereiken binnen het thema maatschappelijke relevantie? Ciaran: "Ik vind dat sommige dingen te traag gaan. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Iedere trainee krijgt er mee te maken maar in de praktijkopleiding wordt daar te weinig aandacht aan besteed. Vanuit mijn rol als Young Prof zit ik in een werkgroep van de Raad voor de Praktijkopleidingen en beslis ik mee over hoe duurzaamheid terugkomt in de praktijkopleiding en de eindtermen. We kijken ook hoe we het beroep aantrekkelijker kunnen maken voor jongeren. Het zou bijvoorbeeld helpen als ons werk zichtbaarder wordt voor jongeren. Vooral gezien de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheidsinformatie. Ons werk is dynamisch en belangrijk. De tijd van de stoffige accountant ligt ver achter ons."
Vertrouwen
Een actievere rol in de aanpak is van fraude is een ander doel, vult Nuray aan. "Als beroepsgroep ondernemen we vaak pas actie nadat we ergens op aangesproken worden, bijvoorbeeld naar aanleiding van AFM onderzoeken. We zouden als sector juist degene moeten zijn die de vinger op de zere plek legt en daarover communiceert. Dan krijg je ook het vertrouwen van het maatschappelijk verkeer. Daarover praten we met het NBA-bestuur maar we nemen ook deel aan gesprekken met de toezichthouder. Je wisselt ideeën uit met mensen die een belangrijke rol hebben binnen de sector en je werkt mee aan het beter maken van het beroep. Ik vind het heel bijzonder om daaraan bij te dragen."
Niet alle inspanningen worden meteen omgezet in klinkende resultaten. Geduld is een vereiste, aldus Ciaran. "Ik kwam binnen met de gedachte dat ik alles ging veranderen. Die verwachting moet je bijstellen. Om bijvoorbeeld iets te veranderen in de praktijkopleiding moet je met veel aspecten rekening houden. En het is een uitdaging om te zorgen dat je stem gehoord wordt. Je moet soms hard werken om een voet tussen de deur te krijgen."