'Het is belangrijk dat onze stem gehoord wordt'
Interview: Young Profs-bestuurders Jan-Pieter Bos en Maaike Westra
NBA Young Profs komen met frisse initiatieven en originele inzichten op voor de belangen van accountants tot 35 jaar, maar wie zijn de bestuurders die achter de schermen het vuur uit hun sloffen lopen? In een serie interviews vertellen ze over hun drijfveren, ambities en wat het ze brengt. Dit keer Young Profs-bestuurders Jan-Pieter Bos en Maaike Westra.
Jan-Pieter Bos, accountant bij Hak + Baak Accountants en Maaike Westra, eigenaar van trainingsbureau Podium Academy zijn binnen het bestuur verantwoordelijk voor de invulling van de pijler lerend beroep. Een onderwerp dat ze beiden na aan het hart ligt. "Er moet een studeerbare opleiding komen", vindt Maaike. "De opleiding moet beter aansluiten op de praktijk. Ik koos voor accountancy omdat ik goed was in wiskunde en economie maar pas toen ik de titel had vond ik het leuk. Je bent zo tien jaar verder voor je met je soft skills aan de slag kan. Niemand leert je hoe je met klanten omgaat. Toen ik als trainee aan mijn leidinggevende voorstelde om met een klant koffie te gaan drinken schoot hij in de lach. Terwijl zo'n gesprek veel toegevoegde waarde geeft."
Ook Jan-Pieter weet uit eigen ervaring hoe weerbarstig het opleidingstraject van een young prof kan zijn. "Binnen de praktijkopleiding moet je assurance-opdrachten uitvoeren maar dat is lastig als je AA wil worden. Ik had zelf problemen met het vinden van een assurance-opdracht en dat geldt waarschijnlijk voor meer trainees. Het alternatief - simulatie-opdrachten - is eigenlijk zonde als je bedenkt dat er tegelijkertijd een schreeuwend tekort aan accountants is."
Getwijfeld
Voor Jan-Pieter is de keuze om Young Profs-bestuurder te worden een logisch gevolg van zijn liefde voor het vak. Die aantrekkingskracht was er al vroeg. "Mijn opa en vader hadden een eigen autobedrijf en bespraken hun zaken met hun accountant. Daardoor had ik er een beeld bij. Toen ik op het MBO waar ik een opleiding administratief medewerker volgde ontdekte dat je via een bachelortraject AA kon worden was ik om. Vooral de advieskant en het contact met klanten sprak mij aan. Voor mij is het vanzelfsprekend om mij ook voor de Young Profs-community in te zetten. Ik was ambassadeur van de community NBA Young Profs en nam via dat platform bijvoorbeeld deel aan een debat over de verbetering van de opleidingen. Toen de bestuursfunctie vrij kwam heb ik wel even getwijfeld. Ik heb een jong gezin en ben ook actief als kerkrentmeester maar vanuit mijn enthousiasme heb ik ja gezegd."
Maaike aarzelde niet toen tweeëneenhalf jaar geleden een stoel vrij kwam in het bestuur. "Thema's als fraude en duurzaamheid hebben een grote impact op het vak. Het is belangrijk dat daarin ook onze stem van jonge accountants gehoord wordt. Dat doe je door middel van publicaties en onderzoeken maar ook door als stakeholder deel te nemen aan de discussie over de beroepsprofielen. Ik hou van knopen doorhakken maar vergaderen is geen hobby van mij. Daarom wilde ik graag voorzitter worden. Dan kun je in ieder geval zorgen dat ze niet te lang duren."
Doodeng
Ze is gewend om op meerdere borden te schaken. Drie jaar geleden startte ze haar eigen bedrijf om zich meer met de soft skills van het vak bezig te kunnen houden. En sinds het moment dat ze klaar was met het theoretische deel van haar opleiding geeft ze les op Nyenrode. "Ik was pas 26, eigenlijk een broekie, toen ik werd gevraagd door een docent. Ik vond het doodeng maar tegelijkertijd was ik heel enthousiast. Zoiets geeft veel energie."
Het bestuurswerk draagt bij aan persoonlijke groei, vinden ze. "Ik ben geduldiger geworden", aldus Maaike. "Van nature ben ik vrij openhartig. Dat zorgt er voor dat ik dicht bij mijzelf blijf maar soms moet je de tijd nemen om te luisteren. Dat kan ik nu beter." Voor Jan-Pieter is het vooral het verwoorden van zijn enthousiasme wat hem steeds beter afgaat. "Tijdens de verenigingsconferentie mocht ik een pitch houden voor honderdvijftig accountants over het PE-systeem. Het huidige systeem is erg vormvrij. Je formuleert leerdoelen en evalueert aan het eind van het jaar of die doelen gehaald zijn, maar je kan ieder jaar weer een andere richting inslaan. Ons voorstel is om een persoonlijk ontwikkelplan te formuleren en dat jaarlijks te evalueren. Dat sluit veel beter aan op de praktijkopleiding. Ik kreeg heel positieve reacties op mijn pitch. Dat gaf echt een boost."